5 enkla sätt att få mer vardagsmotion

5 enkla sätt att få mer vardagsmotion

Gymmet i all ära, men många menar att det är minst lika viktigt att få vardagsmotion. Stillasittande är ett stort problem, och dessutom pendlar många av oss till våra jobb, utbildningar och andra aktiviteter utan att röra oss fysiskt. Det är något som leder till negativa effekter på våra kroppar och hjärnor, men lyckligtvis kan ganska små ändringar i våra vanor snabbt göra att vi får mer vardagsmotion.

1. Ta cykeln eller gå när du vardagspendlar

Tar du bilen, tåget eller bussen när du pendlar relativt korta sträckor? Varför inte byta ut det mot att gå eller cykla? Då får du regelbunden motion, dessutom när du färdas en sträcka som du ändå behöver ta dig. Dessutom är en promenad eller en cykeltur ofta mycket trevligare än att trängas i kollektivtrafiken.

2. Gå istället för att ta rulltrapporna eller hissen

Det blir många rulltrappor när vi t ex färdas med kollektivtrafik eller besöker shoppingcentrum. Och det kan bli samma sak med hissen på jobbet eller i bostaden. Många gånger går det att få lite extra vardagsmotion genom att ta trapporna istället.

3. Ta en promenad på lunchen

Många av oss är stillasittande på jobbet. Och risken är att lunchen blir likadan, den kanske t o m spenderas framför datorskärmen? Det är definitivt en missad möjlighet till vardagsmotion. Dessutom kan det vara skönt att spendera lunchen utomhus och få en ordentlig paus från kontoret.

4. Bryt upp stillasittandet

Det är lätt att bli stillasittande långa perioder i sträck, t ex vid datorn. Då sjunker blodsockret. Se till att röra dig varje timme. Varför inte hämta en kaffe eller ställa dig upp och stretcha lite? Kroppen kommer att tacka dig, och dessutom kommer pauserna troligen göra att du presterar bättre när du arbetar.

5. Stå upp och jobba eller variera arbetsställningen

Fler och fler arbetsplatser erbjuder höj- och sänkbara skrivbord. Du bränner fler kalorier när du står upp och det kan dessutom vara bra för hållningen. Men du behöver inte stå upp hela dagen, tvärtom kan det vara allra bäst att sitta halva dagen och stå halva dagen. Hursomhelst är lite vardagsmotion på arbetsplatsen bättre än ingen alls.

Följ med på en äventyrlig fjällvandring uppe i norr

Följ med på en äventyrlig fjällvandring uppe i norr

Om du älskar naturen och utmanande vandringsleder är en fjällvandring i norra Sverige något du verkligen bör uppleva. Där finns det mängder av bergstoppar, glaciärer, sjöar och vilda djur att se. Här är några av mina favoritställen att besöka när jag vandrar i fjällen uppe i norr.

Säterdalen

Säterdalen har ett omfattande ledsystem som ger besökaren möjlighet till en oförglömlig upplevelse. Vandringslederna följer i stort sett Ljusteråns stränder i dalens botten. Tät lövskog med ormbunkar och bredbladiga lundväxter varvas med öppna ängs- och betesmarker i detta omväxlande landskap. Ta på dig vandrarskorna och upplev den fantastiskt vackra naturen i Säterdalens ravinsystem. Den fina vandringsleden inbjuder till många upplevelser. Varför inte cykla till Solvarboravinen eller Norddalen för att sedan vandra till Säterdalen.

Åkulla Bokskogar

Åkulla Bokskogar

Åkulla passa hela familjen. Här finns tolv vandringsstigar som varierar i längd från 1,6 km till 6 km. Ta med barnvagnen, hunden, löparkompisen eller packa väskan för en heldag. Välj bara den runda som passar dig. Stigarna är dessutom sammanlänkade med varandra, vilket gör det möjligt att utforska olika delar av området och göra längre vandringar.

Grönsbergsrundan, Mora

Rundan börjar med några kilometer lätt kuperad skogsmark för att sen påbörja en tuff stigningen uppför Grönsberg. Här ansluter turen till Siljansleden vilket gör det lätt att förlänga rundan med några hundra meter för att komma upp på toppen av Grönsbergs 377 meter över havet eller att förlänga ner till Kansbols fäbod, 1,2 km. Tillbakavägen från Kansbol bjuder på en ordentlig stigning. Det finns även möjlighet att efter 7 km på banan göra en extraslinga som går utmed en skogsväg med ordentlig stigning. Från Grönsberg bär det sen av nedför mot Björka fäbod, innan dess passerar man dock ett system av mindre sjöar där man kan passa på att svalka sig lite med en paus för bad och fika. Passar utmärkt som dagsutflykt för vandring. Total stigning ca 475 m (9,5 km - slingan).

Kärleksstigen

Promenadvägen norr om Visby som har fått det lockande namnet Kärleksstigen är kanske som allra läckrast på våren när ramslöken blommar, men är även väldigt vacker när löven börjar skifta färg och falla till marken. Om du vill förlänga din promenad kan du gå hela Hälsans stig (7 km), där Kärleksstigen ingår som en del. Starta tex vid S:t Görans ruin och följ den markerade stigen norrut till Snäck och gå längs havet tillbaka.

Kungsleden, Abisko – Hemavan

Kungsleden, Abisko – Hemavan

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens bästa skid- och vandringsleder. Den är över 400 km lång. På vintern möts du av snöklädda toppar och magiskt norrsken, och under sommaren frestar midnattsolen till vandring dygnet runt.

Amperundan, Mora

Första delen av banan går över Våmå-åsen som har bildats av krossat berg från inlandsisen medfört från Ljötgraven. Under de första 5 km går banan bl a uppför en brant serpentinväg, Sjöberg-Ivars väg. Efter den tuffa stigningen tonar Näsbergs fäbod upp sig. Här finns källa med vatten om törsten behöver släckas eller flaskorna behöver fyllas på.

Sölvesborgsleden

Sölvesborgsleden är en 8 kilometer lång stadsnära led som går genom vackra bokskogar och ut mot havet vid Valjeviken. Du kan välja att gå hela eller delar av leden. Du kan även börja och sluta promenera vart du vill. Det tar cirka två timmar att gå hela rundan. På stora delar av leden är det lätt att ta sig fram, även med rollator och barnvagn. Vissa delar av leden är mer svårframkomliga, men på kartan i broschyren finns det alternativa, lättframkomliga sträckor markerade. Ute i terrängen är leden markerad med grönvita markeringar.

Haverdals reservat

I Haverdalsreservatet går en medelsvår led om 4,5 km (ca 1,5 tim) med trolltallar, strandhed och höga sanddyner. Leden kan nås från Lynga eller Vilshärad. Dessutom finns en gul led om 3,8 km, en blå led om 4,2 km och en orange led om 4,7 km.

Allböleleden, Karlshamn

Vandringsled vid Eriksbergs naturreservat som sträcker sig utanför Eriksbergs vilthägn och ger möjlighet till fina vandringar längs havet. Allböleleden har härlig kvällssol med milsvid utsikt på många platser. Leden går mellan mellan Nytäppet och Allböle och är 6 km lång.

Västerhällarna

Tycker du att de vanliga vandringslederna är för långa så finns ett alternativ, Västerhällarna. Vandringen dit tar cirka 45 minuter. Här bjuds du på en vidsträckt utsikt över Järbo, Vreten och de blånande höjderna vid horisonten. Här kommer berget i dagen och man kan se hur hällarna slipats av is och havsvågor då havet nådde ända hit. Vägen är delvis elbelyst. Olika sträckor är uppmärkta och karta finns vid Järbo idrottsplats.

Hobyleden, Ronneby

Hobyleden är en miljö - kultur - naturvandringsled på totalt 18 kilometer. Leden erbjuder vandraren en omväxlande promenad genom många skiftande miljöer och platser. Vid Salsjön och Blanksjön finns rastplatser för bad och vila.

Bohusleden

Bohusleden

Bohusleden innefattar 27 etapper som bjuder på totalt omkring 34 mil av naturskön och omväxlande vandring genom Bohusläns vilda och vackra natur. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen till Halland, till Strömstad i norr.

Simlångsgården/Gyltige

Naturskönt belägen vid norra spetsen av Gyltigesjön ligger Simlångsgården. Området är ett traditionellt utflyktsmål för "Halmstadsborna" och härifrån utgår vandringsleder av varierande längd från ca 3 km till ca 12 km. Hällabäckstigen är en kommunalt skött medelsvår slinga om 3 km, vilket tar ca en timme att gå. Dessutom finns en röd slinga om 8,4 km, en blå slinga om 8,8 km, en grön slinga om 10,6 km och en vit slinga om 10,6 km dessa slingor förvaltas dock inte av kommunen.

Orust Tvärs

Orust Tvärs

Orust Tvärs en natur- och kulturstig från kust till kust på 40 kilometer. Vandringsleden är en del av Kuststigen som går genom Bohuslän. Orust Tvärs går mellan Svanesund och Ängön. Det finns 64 skyltade kultur- och naturminnen på stigen. Orust Tvärs är ett lokalt naturvårdsprojekt.

Källan-Asaklitt

Där motionsspåren utgår från Källan i Källberget, startar även leden mot Asaklitt. Leden slingrar sig fram längs stigar och över lätt kuperad tallhed, för att tillslut övergå till rejäl stigning upp på berget.

Säfsen

I Säfsens fina omgivningar kan du lika väl göra korta och enkla familjeutflykter till fots som mer krävande långvandringar.

Bananna, mora

12.4 km. En av Moras pärlor när det gäller löpspår eller vandring. Starten sker vid Vasaloppsspåret i fäboden Läde, mitt emellan kontrollerna Hökberg och Eldris. Första kilometrarna bjuder på rejäl höjdmetersplockning när man tar sig upp för Hökberget på väg mot fäboden Hökberg. Härifrån rullar det sen nedåt tills man når Österdalälven, vilkens kant man följer i sydostlig riktning tillbaka mot Läde. Hökberget gör att det är på gränsen till tufft, i alla fall om du springer. Efter ca 7.1 km finns en extrabacke på höger sida, 400 m tur och retur.

Vandringsliv

Den här sidan samlar Sveriges bästa vandringsleder. Vi har fantastisk natur, från norr till söder.

I fjällen kan du fjällvandra ovanför trädgränsen, ha milslång utsikt och bo i fjällstugor. I södra Sverige finns fantastiska öppna landskap, bokskogar och fantastiska havskuster.