Allböleleden, Karlshamn

Vandringsled vid Eriksbergs naturreservat som sträcker sig utanför Eriksbergs vilthägn och ger möjlighet till fina vandringar längs havet. Allböleleden har härlig kvällssol med milsvid utsikt på många platser. Leden går mellan mellan Nytäppet och Allböle och är 6 km lång.

Eriksbergs stränder utgörs främst av klippor. I sprickor och på platser med djupare jordtäcke finns tätare trädbestånd med allt ifrån alkärr till hedbokskog. Vandringsleder finns utmärkta från båda hållen. Vandringen är ganska krävande men erbjuder fantastiska vyer ut mot havet. Längs lederna kan man se resterna av de många små torpen som förr beboddes av fiskare och småbrukare.

Natur- och kulturmilen i Karlshamn

Natur- och kulturmilen är en 10 km lång vandringsled med start och mål vid skulpturen Fossil vid Ågatan i Karlshamn. Leden går i de centrala delarna av staden, längs havet, genom bokskog med insjö och stadens villaområden

Laxaleden, Karlshamn

Laxaleden är en ca 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm i söder och Hovmansbygd i norr. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden.

Flottarstigen

En vandringsled på 35 km mellan Färila och Laforsen och går genom Mellanljusnas naturvårdsområde. Leden är en del av Pilgrimsleden. Som namnet avslöjar sker vandringen längs flottarnas väg nämligen längs älven Ljusnan.

Fylleåleden

Vandra längs Fylleån i naturskön miljö. Leden går hela vägen mellan Fyllebro och Brogård och är cirka 6 km lång. Den är mestadels grusad men en del går genom hagmark, där öppningsbara grindar gör det möjligt att passera. Ledmarkeringar och bänkar finns på utvalda platser längs vägen. Området kring vattendraget har stora naturvärden och omfattas av flera skyddsregler, bland annat Natura 2000.

Siljansleden

En vandringsled i skogarna runt hela Siljan och Orsasjön. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg. Många av fäbodarna är högt och vackert belägna, där det är höjdskillnader på över 400 meter. På många ställen belönas ansträngningen i uppförsbacken av hänförande vyer över Siljan och nejden.

Hälsingeleden

Längre vandringsled genom Hälsingland. Leden är cirka 10 mil och sträcker sig från Mosjön vid Gästrikegränsen till Harsa i Järvsö. Längs norra delen Bollnäs-Harsagården, cirka 5 mil, finns vindskydd och raststugor för övernattning. För södra delen Bollnäs-Mosjön, där sträckningen delvis går längs väg, rekommenderas tält. Ett fåtal vindskydd finns.

Dalkarlsvägen

I Leksand startar Dalkarlsvägen vid kyrkan och följer älven längs vägar genom byarna till Rönnäs. Från Rönnäs går leden främst på stigar genom skogen mot Bjursås. Längs vägen passerar man flera fäbodar.

Kungsleden, Abisko – Hemavan

Kungsleden, Abisko – Hemavan

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens bästa skid- och vandringsleder. Den är över 400 km lång. På vintern möts du av snöklädda toppar och magiskt norrsken, och under sommaren frestar midnattsolen till vandring dygnet runt.

Vallstigen

Vallstigen följer mycket gamla vandringsleder och går mellan friluftsbadet i Hassela till hamnen i Norrfjärden, en sträcka på ca 63 km. Den passerar 11 fäbodvallar och går från havsnivån till 330 m öh på Västansjökullen. Den slingrar längs bäckar där bävern dämmer och över berg med milsvidd utsikt. Stigen har 12 vindskydd och 12 enklare rastplatser med bänkar. Det finns sju badmöjligheter efter stigen och dusch i Hassela och Norrfjärden. Fäbodvallarnas historia finns kortfattat beskrivna vid varje vall. Det finns gott om tältmöjligheter längs stigen.

Soteleden, Sotenäs

Leden går mellan Åby-Tossene-Bovallstrand-Hunnebostrand. I södra delen av kommunen fortsätter den mellan Hunnebostrand och Kungshamn. En torparrunda och en ”äventyrsled” har anlagts på den ordinarie leden. Norra delen av Soteleden är på ca 60 km. Södra delen av Soteleden är ca 10 km. Pilar visar var leden avviker eller korsar allmän väg. På vissa skyltar står även namnet på Soteleden. Leden är uppdelad i flera etapper. Vid varje etapp- sträcka finns en mindre informationstavla. Vandringen bjuder på naturupplevelser av skilda slag, en kombination av skogs, bergs, och kustmiljöer. Kuststigen ansluter vid Åby-Nordens Ark in i Lysekils kommun – och sträcker sig till Tjörn i söder och mot Oslo i norr.

Hästängsleden, Vansbro

Hästängsleden är ca 6 km och slingrar sig genom det vackra naturreservatet Hästängsflotten. Här finns grillplatser, slogbodar och möjlighet till övernattning i en kolarkoja. Leden är spångad över blöta partier. Man vandrar över Hästängsåsen och bitvis har man milsvid utsikt över myrlandskapet. Leden utgår i från badplatsen Glatjärn.

Följ med på en äventyrlig fjällvandring uppe i norr

Följ med på en äventyrlig fjällvandring uppe i norr

Om du älskar naturen och utmanande vandringsleder är en fjällvandring i norra Sverige något du verkligen bör uppleva. Där finns det mängder av bergstoppar, glaciärer, sjöar och vilda djur att se. Här är några av mina favoritställen att besöka när jag vandrar i fjällen uppe i norr.

Sméleden, Smedjebacken

Sméleden är en 57 km lång vandringsled som börjar i Björsjö och sträcker sig norrut genom kommunen fram till Jätturn. Leden passar bra att dela upp i delsträckor/etapper och fina rastmöjligheter finns utefter leden.

Dyröleden

Dyröleden är en vacker, spännande och något krävande, 5 km lång vandringsled runt Dyrön. Leden är ett lokalt initiativ med pengar från en EU-fond och genom byggande av en mängd trappor, räcken och rastbänkar i trä (sammanlagt har 25 ton virke använts) har den vilda naturen blivit mer tillgänglig. Den fantastiska utsikten över havet kan möjligtvis toppas av att få se något av de mufflonfår som lever på ön.

Flottarleden

Vandringsleden längs med Runemo-Sörängs passar hela familjen, är 7 kilometer lång med fina utsiktsplatser och med möjlighet att grilla och fiska. Badbryggor finns efter leden. Möjlighet att övernatta finns i Flottarkojan.

Vandring i Världsarv, Tanum

Vandring i Världsarv är en 6 km lång led som tar dig till tre olika platser med spännande hällristningar: Lövåsen med sin shaman, Gerumhällen med slänggungan och Sotetorp med skepp med människor som slår bakåtvolter.

Torrskogsleden, Bengtsfors

Torrskogsleden är cirka 26 kilometer lång men det finns möjlighet att göra kortare dagsetapper. Längs leden finns vindskydd och utsiktstorn. Utgångspunkt vid Torrskogs bygdegård.

Lausbackars kulturstig

Nu lämnar vi havsbandet för en stund och ger oss in i vackert gammalt kulturlandskap. Kulturstigen i Lau går längs gamla vägar omgärdade av gärdsgårdar. Vid starten finns en beskrivning av allt man ser längs vägen som man kan låna med sig på sin promenad.

Vandringsliv

Den här sidan samlar Sveriges bästa vandringsleder. Vi har fantastisk natur, från norr till söder.

I fjällen kan du fjällvandra ovanför trädgränsen, ha milslång utsikt och bo i fjällstugor. I södra Sverige finns fantastiska öppna landskap, bokskogar och fantastiska havskuster.