Kajevallsleden
Leden är 43 km lång och går mellan Delsbo och Ljusdal. Tillsammans med Sjuvallsleden och Ljusnanleden bildar den ett ledsystem på cirka 153 km.
Landskap: #Hälsingland
Leden är 43 km lång och går mellan Delsbo och Ljusdal. Tillsammans med Sjuvallsleden och Ljusnanleden bildar den ett ledsystem på cirka 153 km.
Landskap: #Hälsingland
Längre vandringsled genom Hälsingland. Leden är cirka 10 mil och sträcker sig från Mosjön vid Gästrikegränsen till Harsa i Järvsö. Längs norra delen Bollnäs-Harsagården, cirka 5 mil, finns vindskydd och raststugor för övernattning. För södra delen Bollnäs-Mosjön, där sträckningen delvis går längs väg, rekommenderas tält. Ett fåtal vindskydd finns.
…En vandringsled på 35 km mellan Färila och Laforsen och går genom Mellanljusnas naturvårdsområde. Leden är en del av Pilgrimsleden. Som namnet avslöjar sker vandringen längs flottarnas väg nämligen längs älven Ljusnan.
…Vandra längs Fylleån i naturskön miljö. Leden går hela vägen mellan Fyllebro och Brogård och är cirka 6 km lång. Den är mestadels grusad men en del går genom hagmark, där öppningsbara grindar gör det möjligt att passera. Ledmarkeringar och bänkar finns på utvalda platser längs vägen. Området kring vattendraget har stora naturvärden och omfattas av flera skyddsregler, bland annat Natura 2000.
…Leden är cirka 7 km lång och sträcker sig förbi hembygdsparken i Unnaryd och genom naturreservatet Ödegärdet. Vidare går du runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka sågkvarn, ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel. Starta vid Unnaryds hembygdspark.
…Vandringsleden längs med Runemo-Sörängs passar hela familjen, är 7 kilometer lång med fina utsiktsplatser och med möjlighet att grilla och fiska. Badbryggor finns efter leden. Möjlighet att övernatta finns i Flottarkojan.
…Leden går mellan Gustavsfors och Bengtsfors via Egersknatten och är 25 kilometer lång. Vindskydd för övernattning finns cirka fem kilometer söder om Gustavsfors. Utgångspunkt är turistbyrån i Bengtsfors eller Optimistens lanthandel i Gustavsfors.
En vandringsled med stäckorna 7,5, 10, 15, 22 och 30 km. Leden startar vid Skålsjögården vid Rv 50 söder om Alfta.
…Cirka 35 kilometer rundvandringsled genom vildmark och kulturhistoriskt intressant platser. Passerar gamla fäbodar, skogshuggarkojor och många fina fiskevatten. I Blybergsbo finns en avstickare på 4,5 kilometer fram till Belsbo.
…13 km vandringsled som passerar både Norra och Södra Dellens stränder. Leden går längs både Norra och Södra Dellens stränder med goda badmöjligheter. Den passerar utsiktsplatsen Josefsberg och även den vackert belägna hembygdsgården.
…En vandrings- och motionsled på 3 km kom till under 1996. Leden startar vid Vågbrovägen och Herrgårdstäkten. Leden följer Lötån upp till Varbergsviken där den slutar vid Skärsåvägen i Varbergs by.
…Långhultebackarna är en svårare led av vildmarkskaraktär som går över mossar och myrar, backar och öppna marker. Stövlar rekommenderas. Här håller både älg och orre till och i juli blommar myrliljorna. 1 mars - 15 maj är delar av leden stängd för att inte störa orrarnas spel. Leden är 4 km lång, vilket tar ca 1,5 timme att gå.
…”Nya Vildmarksleden” är cirka 42 km. Leden börjar vid Hindåsgården och slutar vid Skatås motionscentral i Göteborg. Nya dragningar är märkta med gul färg. Varje delsträcka är mellan 9-12 kilometer långa. Total vandringstid drygt 8 timmar. Leden går längs stigar och småvägar och passerar flera sjöar.
Sölvesborgsleden är en 8 kilometer lång stadsnära led som går genom vackra bokskogar och ut mot havet vid Valjeviken. Du kan välja att gå hela eller delar av leden. Du kan även börja och sluta promenera vart du vill. Det tar cirka två timmar att gå hela rundan. På stora delar av leden är det lätt att ta sig fram, även med rollator och barnvagn. Vissa delar av leden är mer svårframkomliga, men på kartan i broschyren finns det alternativa, lättframkomliga sträckor markerade. Ute i terrängen är leden markerad med grönvita markeringar.
Led med anor från 1100-talet. Då började vandringen från bl.a Tyskland och Spanien via Västerås och våra trakter till Trondheim för att besöka Nidarosdomen. Det berättas att den heliga Birgitta vandrande efter pilgrimsleden på 1300-talet.
…Kulturstigen startar vid Gällinge kyrka och är cirka 3 kilometer lång och går bitvis längs den gamla forntidsvägen. Den finns en folder vid stigens start som berättar sägner och fakta från en svunnen tid.
…Leden följer kusten från Galtström i norr och sedan Kalkugnsviken–Oxsand–Ragvaldsnäs–Fågelharrn–Bäcksand–Moningssand–Dyrån–Klackuddens naturreservat–Norrfjärden–Vattingen–Vattingsmalarnas naturreservat–Sörfjärden–Gnarpskatens naturreservat–Hårte–Mellanfjärden–Koffsand–Lönnångersfjärden–Morängsviken–Stocka–Skutbryggan–Sågtäkten.
…Stigen bjuder vandrare och motionärer en härlig sträckning på ca: 17 km. Mostigen börjar bakom Resecentrum och avslutas vid Bocksjön, som bjuder badälskaren på en fin sandstrand.
…Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns 5 rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett. Karta över ledenöppnas i nytt fönster
Torrskogsleden är cirka 26 kilometer lång men det finns möjlighet att göra kortare dagsetapper. Längs leden finns vindskydd och utsiktstorn. Utgångspunkt vid Torrskogs bygdegård.
Laxaleden är en ca 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm i söder och Hovmansbygd i norr. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden.
…Den här sidan samlar Sveriges bästa vandringsleder. Vi har fantastisk natur, från norr till söder.
I fjällen kan du fjällvandra ovanför trädgränsen, ha milslång utsikt och bo i fjällstugor. I södra Sverige finns fantastiska öppna landskap, bokskogar och fantastiska havskuster.