Säbyleden

Säbyleden är belägen inom naturreservaten Breviks Kile och Säby Kile och är lagd som en rundvandring med början vid Säbygården. Leden går genom öppna landskap, betes- och skogsmark, på stigar och vägar, genom Knutstången ut till Säby ö och slutar här vid den gamla stenstugan. Säby ö består av två öar med en smal landtunga emellan och här går leden längs en gammal brukningsväg över öarna. På somrarna går här kor på bete.

Det kala, välbetade landskapet ger en god bild av hur Bohusläns kustområden sett ut längre tillbaka i tiden.

Dalkarlsvägen

I Leksand startar Dalkarlsvägen vid kyrkan och följer älven längs vägar genom byarna till Rönnäs. Från Rönnäs går leden främst på stigar genom skogen mot Bjursås. Längs vägen passerar man flera fäbodar.

Vildmarksleden, Härryda

”Nya Vildmarksleden” är cirka 42 km. Leden börjar vid Hindåsgården och slutar vid Skatås motionscentral i Göteborg. Nya dragningar är märkta med gul färg. Varje delsträcka är mellan 9-12 kilometer långa. Total vandringstid drygt 8 timmar. Leden går längs stigar och småvägar och passerar flera sjöar.

Jälluntoftaleden

Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns 5 rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett. Karta över ledenöppnas i nytt fönster

Vågbroleden

En vandrings- och motionsled på 3 km kom till under 1996. Leden startar vid Vågbrovägen och Herrgårdstäkten. Leden följer Lötån upp till Varbergsviken där den slutar vid Skärsåvägen i Varbergs by.

Lausbackars kulturstig

Nu lämnar vi havsbandet för en stund och ger oss in i vackert gammalt kulturlandskap. Kulturstigen i Lau går längs gamla vägar omgärdade av gärdsgårdar. Vid starten finns en beskrivning av allt man ser längs vägen som man kan låna med sig på sin promenad.

Laxaleden, Karlshamn

Laxaleden är en ca 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm i söder och Hovmansbygd i norr. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden.

Blekingeleden

Leden tar dig genom hela landskapet på ett varierande underlag, längs stigar och grusvägar, betesmarker, sjöar och åkrar.

Äskhults stigar

Det går fyra olika vandringsleder genom Äskhult med olika längd och svårighetsgrad. Även Hallandsleden passerar reservatet och det finns vindskydd i den södra delen. Alla stigar börjar och slutar vid Äskhults by, men du kan också påbörja vandringen från andra platser i trakten, och det spelar ingen roll i vilken riktning du går.

Centrumleden, Orsa

Leden går genom Enåns ravin med dess rika flora och fauna utlopp i Orsasjön och strandängarna vid Lindänget hyser ett mycket rikt fågelliv och är en av Dalarnas mest betydelsefulla rastplatser för flyttfåglar. Leden bjuder på vackra vyer längs med Orsasjönsstrand.

Hälsingeleden

Längre vandringsled genom Hälsingland. Leden är cirka 10 mil och sträcker sig från Mosjön vid Gästrikegränsen till Harsa i Järvsö. Längs norra delen Bollnäs-Harsagården, cirka 5 mil, finns vindskydd och raststugor för övernattning. För södra delen Bollnäs-Mosjön, där sträckningen delvis går längs väg, rekommenderas tält. Ett fåtal vindskydd finns.

Kyrkstig i Ore

En vandringsled längs vägar och stigar mellan Ore kyrka och Gammelstan i Norrboda. År 1997 genomfördes en inventering av de gamla kyrkstigarna i Ore. Genom att fråga gamla orebor om vad de visste om detta kunde de gamla kyrkstigarna sedan ritas in på kartor.

Flottarstigen

En vandringsled på 35 km mellan Färila och Laforsen och går genom Mellanljusnas naturvårdsområde. Leden är en del av Pilgrimsleden. Som namnet avslöjar sker vandringen längs flottarnas väg nämligen längs älven Ljusnan.

Östergarn

Östergarn

Denna vandring börjar och slutar vid Katthammarsviks hamn/badplats. Du vandrar längs strandängar, stenstränder och både nedanför och ovanpå Grogarnsberget. Du följer också mindre vägar genom Grogarns naturreservat.

Långhultebackarna

Långhultebackarna är en svårare led av vildmarkskaraktär som går över mossar och myrar, backar och öppna marker. Stövlar rekommenderas. Här håller både älg och orre till och i juli blommar myrliljorna. 1 mars - 15 maj är delar av leden stängd för att inte störa orrarnas spel. Leden är 4 km lång, vilket tar ca 1,5 timme att gå.

Prins Bertils stig

Prins Bertils stig

Stigen bjuder på en härlig upplevelse av natur och kultur längs den 18 km långa kustled som börjar vid Halmstads slott och slutar i Möllegård. Stigen är avsedd för unga och gamla, för vandrare och joggare, för rullstolsburna, barnvagnar och hundar. Vi har lagt stor vikt vid framkomlighet för rörelsehindrade. Dock är hela stigen inte tillgänglighetsanpassad på grund av bergsknallar. Toaletter finns på ett flertal platser utmed leden.

Bohusleden

Bohusleden

Bohusleden innefattar 27 etapper som bjuder på totalt omkring 34 mil av naturskön och omväxlande vandring genom Bohusläns vilda och vackra natur. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen till Halland, till Strömstad i norr.

Fylleåleden

Vandra längs Fylleån i naturskön miljö. Leden går hela vägen mellan Fyllebro och Brogård och är cirka 6 km lång. Den är mestadels grusad men en del går genom hagmark, där öppningsbara grindar gör det möjligt att passera. Ledmarkeringar och bänkar finns på utvalda platser längs vägen. Området kring vattendraget har stora naturvärden och omfattas av flera skyddsregler, bland annat Natura 2000.

Vandringsliv

Den här sidan samlar Sveriges bästa vandringsleder. Vi har fantastisk natur, från norr till söder.

I fjällen kan du fjällvandra ovanför trädgränsen, ha milslång utsikt och bo i fjällstugor. I södra Sverige finns fantastiska öppna landskap, bokskogar och fantastiska havskuster.