Sméleden, Smedjebacken

Sméleden är en 57 km lång vandringsled som börjar i Björsjö och sträcker sig norrut genom kommunen fram till Jätturn. Leden passar bra att dela upp i delsträckor/etapper och fina rastmöjligheter finns utefter leden.

Jätturn, Smedjebacken

Naturreservat med vandring och spännande upplevelser för stora och små. Reservatet nås genom att åka bil till sjön Tunsan via Pollacksund och vandra (ca 3 km) eller att vandra via Sméleden från Schisshyttan (ca 10 km).

Soteleden, Sotenäs

Leden går mellan Åby-Tossene-Bovallstrand-Hunnebostrand. I södra delen av kommunen fortsätter den mellan Hunnebostrand och Kungshamn. En torparrunda och en ”äventyrsled” har anlagts på den ordinarie leden. Norra delen av Soteleden är på ca 60 km. Södra delen av Soteleden är ca 10 km. Pilar visar var leden avviker eller korsar allmän väg. På vissa skyltar står även namnet på Soteleden. Leden är uppdelad i flera etapper. Vid varje etapp- sträcka finns en mindre informationstavla. Vandringen bjuder på naturupplevelser av skilda slag, en kombination av skogs, bergs, och kustmiljöer. Kuststigen ansluter vid Åby-Nordens Ark in i Lysekils kommun – och sträcker sig till Tjörn i söder och mot Oslo i norr.

Sölvesborgsleden

Sölvesborgsleden är en 8 kilometer lång stadsnära led som går genom vackra bokskogar och ut mot havet vid Valjeviken. Du kan välja att gå hela eller delar av leden. Du kan även börja och sluta promenera vart du vill. Det tar cirka två timmar att gå hela rundan. På stora delar av leden är det lätt att ta sig fram, även med rollator och barnvagn. Vissa delar av leden är mer svårframkomliga, men på kartan i broschyren finns det alternativa, lättframkomliga sträckor markerade. Ute i terrängen är leden markerad med grönvita markeringar.

Bohusleden

Bohusleden

Bohusleden innefattar 27 etapper som bjuder på totalt omkring 34 mil av naturskön och omväxlande vandring genom Bohusläns vilda och vackra natur. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen till Halland, till Strömstad i norr.

Jälluntoftaleden

Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns 5 rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett. Karta över ledenöppnas i nytt fönster

Hallandsleden

Upptäck Hallands vackra inland till fots genom att vandra på Hallandsleden. Upplev naturen på nära håll och njut av stillhet och tystnad. Hallandsleden möter Skåneleden i söder och Bohusleden i norr. På sin väg genom Halland kan du välja en östlig och en västlig sträckning av leden. De båda sträckningarna förenas i Åkulla, öster om Varberg och i Gyltige norr om Simlångsdalen.

Brända berget - Höljerudsforsarna, Bengtsfors

Vandringsled Brända Berget är 9 alternativt 11 kilometer lång. Längs leden ligger flera rastplatser med vackra utsikter över Bengtsfors och sjön Bengtsbrohöljen. Vandrarhemmet vid Gammelgården i Bengtsfors är utgångspunkt för leden.

Laxaleden, Karlshamn

Laxaleden är en ca 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm i söder och Hovmansbygd i norr. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden.

Allböleleden, Karlshamn

Vandringsled vid Eriksbergs naturreservat som sträcker sig utanför Eriksbergs vilthägn och ger möjlighet till fina vandringar längs havet. Allböleleden har härlig kvällssol med milsvid utsikt på många platser. Leden går mellan mellan Nytäppet och Allböle och är 6 km lång.

Hälsingeleden

Längre vandringsled genom Hälsingland. Leden är cirka 10 mil och sträcker sig från Mosjön vid Gästrikegränsen till Harsa i Järvsö. Längs norra delen Bollnäs-Harsagården, cirka 5 mil, finns vindskydd och raststugor för övernattning. För södra delen Bollnäs-Mosjön, där sträckningen delvis går längs väg, rekommenderas tält. Ett fåtal vindskydd finns.

Brunnsbackaleden, Unnaryd

Leden är cirka 7 km lång och sträcker sig förbi hembygdsparken i Unnaryd och genom naturreservatet Ödegärdet. Vidare går du runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka sågkvarn, ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel. Starta vid Unnaryds hembygdspark.

Siljansleden

Vandringsleden går genom ett storkuperat och mäktigt landskap som huvudsakligen följer gamla fäbodstigar. Skillnaderna i höjd är på över 400 meter. Den slingrar sig fram i lågbygderna runt Siljan och i dalstråken utefter silurringen längs sjöarna Siljan, Oresjön, Skattungen och Orsasjön. Skyltar med hänvisningar gör det lätt att följa leden och du får på ett nära sätt uppleva Siljansbygdens sevärdheter.

Flottarleden

Vandringsleden längs med Runemo-Sörängs passar hela familjen, är 7 kilometer lång med fina utsiktsplatser och med möjlighet att grilla och fiska. Badbryggor finns efter leden. Möjlighet att övernatta finns i Flottarkojan.

Blekingeleden

Leden tar dig genom hela landskapet på ett varierande underlag, längs stigar och grusvägar, betesmarker, sjöar och åkrar.

Kuststigen i Bohuslän

Kuststigen i Bohuslän

Vandringsleden Kuststigen ger dig möjlighet att till fots lära känna Lysekils vackra landskap och intressanta kulturhistoria. Kuststigen är resultatet av ett svensk-norskt samarbete och löper genom Bohuslän i Sverige upp till norska Östfold och Akershus.

Karlsnäsleden, Ronneby

15 km vandring från Ronneby till Karlsnäsgården. Leden följer Ronnebyåns dalgång norrut från toppen av Munktrappan i medeltida Bergslagen i Ronneby tätort, vidare genom Sörby, förbi Silverforsen och Djupadal till Kallinge. Längs ån genom Kallinge centrum och norrut mot Brantafors vidare mot Verperyd och slutmålet Karlsnäs.

Siljansleden

En vandringsled i skogarna runt hela Siljan och Orsasjön. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg. Många av fäbodarna är högt och vackert belägna, där det är höjdskillnader på över 400 meter. På många ställen belönas ansträngningen i uppförsbacken av hänförande vyer över Siljan och nejden.

Vandringsliv

Den här sidan samlar Sveriges bästa vandringsleder. Vi har fantastisk natur, från norr till söder.

I fjällen kan du fjällvandra ovanför trädgränsen, ha milslång utsikt och bo i fjällstugor. I södra Sverige finns fantastiska öppna landskap, bokskogar och fantastiska havskuster.